Kulturális élet

Könyvtár

Határtalanul 2019 - 11. E Székelykeresztúr PDF Nyomtatás E-mail

Hosszas előkészületek után a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium 11. E osztálya a „Határtalanul!” pályázat segítségével eljuthatott Erdélybe.

Az év elején partneriskolánk, a székelykeresztúri Orbán Balázs Líceum 40 diákja Magyarországra látogatott, és részt vett a tanáraink és az osztályunk által szervezett programokon. Most májusban pedig mi tölthettünk el náluk öt felejthetetlen napot. Házigazdáink segítségével felfedeztük Székelyföld rejtett zeg-zugait, és bejártuk nevezetes helyeit. A számtalan program közül kedvenceink közé tartozott a Békás-szoros, a Gyilkos- és Medve-tó, ahol testközelből tapasztaltuk meg a természet erejét és páratlan szépségét. A Parajdi sóbányában, különleges környezetben helyi ízeket kóstolhattunk. Betekintést nyerhettünk a Romániában élő szórvány magyarság helyzetébe a fehéregyházi Petőfi emlékmúzeumban. Segesvárt és Székelykeresztúrt az erdélyi diákok kalauzolásával ismertük meg. Ellátogattunk az iskolájukba is, majd megkoszorúztuk névadójuk, a legnagyobb székely, Orbán Balázs szobrát. A legelszántabbak még egy utolsó közös esti hegymászásra indultak és meghódították a város fölé magasodó „Jézuskiáltót”.

Erdélyt a Királyhágót átszelve hagytuk el. A hosszú utazás ellenére energiával feltöltődve, életre szóló emlékekkel gazdagodva tértünk haza. Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek a feledhetetlen élménynek!